Autoverzekering dekking

De autoverzekering kent verschillende dekkingen. Elke dekking dekt iets anders. Daarnaast zijn er ook aanvullende dekkingen. Lees hieronder alles over de autoverzekering dekking.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 7 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 07 mei 2021

Welke autoverzekering dekking heb ik nodig?

Heeft uw auto een lage dagwaarde? Bijvoorbeeld door een hoge kilometerstand of een hoge leeftijd. Dan is het niet slim om een All risk dekking te kiezen. De extra kosten die de All Risk verzekering met zich meebrengt wegen in dit geval niet op tegen de extra vergoedingen. Een All Risk verzekering afsluiten is doorgaans zo’n 300% duurder dan de verplichte WA autoverzekering. Voor oudere auto’s wordt vaak alleen een WA dekking gekozen. Een tussen oplossing is om een autoverzekering te nemen met een beperkt casco dekking. Deze dekking is uitgebreider dan de standaard WA verzekering maar niet zo uitgebreid als de All Risk verzekering. Door te kiezen voor een beperkt casco dekking wordt onder andere diefstal van het voertuig vergoed. Schade die u zelf aan het voertuig veroorzaakt worden met deze dekking niet vergoed. Deze wordt alleen vergoed met een All Risk verzekering. Een autoverzekering met een beperkt casco dekking is gemiddeld 180% duurder dan de standaard WA verzekering.

WA dekking

De WA dekking is de minimale dekking. Deze is wettelijk vereist voor een autoverzekering. Met een WA autoverzekering dekt de verzekeraar de schade die u toebrengt aan andere personen en eigendommen. De WA verzekering is de goedkoopste autoverzekering. De WA dekking is vooral aantrekkelijk wanneer uw auto een lage dagwaarde heeft.

Beperkt casco dekking

Een autoverzekering met een beperkt casco dekking vergoedt naast de schade die veroorzaakt wordt aan anderen ook schade geleden door diefstal van het voertuig, ruitbreuken en natuurschade.

Volledig casco dekking (All Risk)

Een autoverzekering met volledig casco dekking vergoedt ook de schade die door uzelf wordt veroorzaakt. Dit is een zeer aantrekkelijke uitbreiding, maar de prijs van een All risk autoverzekering ligt dan ook veel hoger dan die van de overige dekkingen.

Welke autoverzekering dekking voor welke auto?

  • Voor auto’s minder dan 6 jaar oud is All risk dekking het meest geschikt.
  • Is uw auto 6 tot 10 jaar oud? Dan is de beperkt casco dekking het meest interessant.
  • Voor auto’s ouder dan 10 jaar kiezen de meeste mensen voor een WA autoverzekering.

Uw keuze is niet alleen afhankelijk van de leeftijd, maar ook van de waarde van uw auto. De dagwaarde van uw auto kunt u hier vinden.

autoverzekering dekking

Controleer tussentijds uw dekking

De meeste mensen sluiten bij aankoop van hun auto een autoverzekering af en kijken in de jaren daarna niet meer naar de dekking. Dat is zonde, want hierdoor betaalt u soms onnodig veel voor uw autoverzekering.

Het jaarlijks controleren van uw autoverzekering is erg verstandig. Het kost u 5 minuten tijd, maar door goed te vergelijken weet u of u nog steeds de beste autoverzekering heeft. 

Andere handige pagina's

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • ANWB
  • Verbond van Verzekeraars
  • Rijksoverheid