Youngtimer verzekering

Youngtimer verzekering afsluiten? Een voordelige keuze, voor een speciale categorie auto’s. Goedkope dan een normale autoverzekering, al is het belangrijk om de mogelijkheden bij verzekeraars goed met elkaar te vergelijken.
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 8 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 10 mei 2021

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een auto die nog niet oud genoeg is om als oldtimer beschouwd te worden. Een youngtimer is dus een wat oudere auto, maar nog niet zo oud als een oldtimer. Youngtimers zijn tussen de 15 en 25 jaar oud. Bij sommige verzekeraars kunt u auto’s vanaf 10 jaar al als youngtimer verzekeren. 

Benieuwd of u een verzekering voor een youngtimer kunt afsluiten? De auto moet voldoen aan een aantal voorwaarden:

 • Minimaal 15 jaar oud
  Een youngtimer verzekering berekenen? Dat kan voor auto’s die minimaal 15 jaar oud zijn. Soms is 10 jaar oud al voldoende, dit verschilt per verzekeraar. Voor oudere auto’s kunt u een oldtimerverzekering afsluiten.

 • Niet voor dagelijks gebruik
  Het is niet toegestaan om de auto dagelijks te gebruiken. Veel verzekeraars vereisen dat u nog een andere auto heeft, soms moet die daar ook verzekerd zijn.

 • Geen woon-werkverkeer
  De youngtimer mag u gebruiken voor hobby’s, rally’s en andere bijeenkomsten. Het is niet toegestaan om die te gebruiken voor het woon-werkverkeer. Lees hier informatie over de youngtimer regeling voor ondernemers.

 • Maximaal aantal kilometers
  Veel verzekeraars hanteren een maximaal aantal kilometers per jaar voor de youngtimer. Vaak gaat het om 5.000 tot 7.500 kilometer per jaar.

Verzekering voor youngtimers

De verzekering voor youngtimer is helaas niet bij alle verzekeraars beschikbaar. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rij, net als wat de verzekering kost.

Let op: een autoverzekering voor een youngtimer afsluiten? Veel verzekeraars vragen om een taxatierapport. Op basis daarvan berekenen ze de waarde en het risico dat u loopt. Hieruit volgt de premie per maand, zodat u de auto kunt verzekeren.

Benieuwd wat een youngtimer verzekering in de praktijk kost? Dit is vaak minder dan een normale autoverzekering, vooral voor oudere en speciale modellen. De beperkingen voor het gebruik zorgen ervoor dat de verzekeraar minder risico loopt, waardoor u een lagere premie betaalt.

youngtimer verzekering

Andere handige pagina's

Youngtimer verzekering afsluiten

Een youngtimer verzekering afsluiten en benieuwd naar de dekkingen die er beschikbaar zijn? Het gaat gewoon om de bekende 3 dekkingen:

 • WA-youngtimerverzekering
 • WA Beperkt Casco-dekking
 • WA Volledig Casco (Allrisk)

De WA-dekking is de goedkoopste, al is de verzekering daarmee ook het minst uitgebreid. U bent alleen gedekt voor schade aan anderen en andere voertuigen, de schade aan uw eigen youngtimer betaalt u altijd zelf. De WA Beperkt Casco en Volledig Casco-dekkingen bieden daarvoor meer mogelijkheden, al staat daar ook een hogere premie tegenover.

Online kunt u de youngtimer verzekering vergelijken. Vind eenvoudig de verschillende verzekeraars die de dekkingen aanbieden, met de premies die ze daarvoor berekenen. Ontdek waar u de laagste premie betaalt en waar u kunt rekenen op een goede dekking. Of vergelijk de verzekeringen voor youngtimers met de normale autoverzekeringen die er beschikbaar zijn.

Youngtimer regeling 2021

In 2021 blijft de youngtimer regeling hetzelfde als in 2020. Daarnaast blijft ook de bijtelling van maximaal 35 procent over de dagwaarde gelijk. (Voor volledig elektrische auto’s is dit 17 procent.)

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • ANWB
 • Belastingdienst
 • Verbond van Verzekeraars
 • Rijksoverheid