Auto op naam zetten voor iemand anders

Wilt u een auto op naam zetten voor iemand anders? Hier kunnen verschillende dingen mee worden bedoeld. We leggen het hieronder uit.
auto op naam zetten voor iemand anders
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 6 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 06 mei 2021

Auto op naam zetten van iemand anders

Heeft u een nieuwe of tweedehands auto gekocht? Dan moet deze op naam worden gezet. Dit wordt ook wel auto overschrijven genoemd. Wilt u de auto op naam van iemand anders zetten? Dat is niet mogelijk. Het is verplicht dat de koper zelf aanwezig is tijdens het op naam zetten van het kenteken.

De nieuwe eigenaar van de auto is ook zelf verantwoordelijk voor:

  • Autoverzekering
  • APK keuringen
  • Wegenbelasting
  • Het betalen van eventuele boetes.

Is het de bedoeling dat niet u maar een ander de eigenaar wordt van de auto? Dan kunt u inderdaad de auto op naam zetten van iemand anders. De koper moet de auto dan op zijn naam zetten en hiervoor een autoverzekering afsluiten

Autoverzekering op naam van iemand anders afsluiten

Heeft u een auto en wilt u de autoverzekering voor deze auto op naam van iemand anders zetten? Dan is dat niet toegestaan. Vaak denken jongeren eraan om een autoverzekering op naam van hun ouders af te sluiten, omdat dit goedkoper is. Jongeren betalen veelal een hoge premie voor de verzekering, omdat zij vaker schade rijden. Een autoverzekering op naam van ouders klinkt daarom aantrekkelijk. In werkelijkheid is dit niet toegestaan. Een ander nadeel als u dit doet is dat de ouders schadevrije jaren opbouwen en het kind niet. Op latere leeftijd zal het kind alsnog een dure verzekering moeten betalen, omdat er geen schadevrije jaren zijn opgebouwd.

Als stelregel kunt u aanhouden dat degene die de auto bezit, de auto moet verzekeren. Verzekert u de auto alsnog op naam van iemand anders en kom de verzekeraar daarachter? Dan wordt u gezien als fraudeur en loopt u een groot risico bij schade. De verzekeraar zal dan niet uitkeren en het geld dat zij uitkeert aan de tegenpartij moet u terugbetalen aan de verzekeraar. Bovendien komt u op een zwarte lijst te staan en wordt het afsluiten van een nieuwe autoverzekering heel lastig. Doe dit daarom niet.

Andere handige pagina's

Autoverzekering op naam van de partner

Een autoverzekering afsluiten op naam van uw partner kan in veel gevallen wel. Voorwaarde is dat uw partner op hetzelfde adres woont als u. Geef uw partner in dit geval op als regelmatige bestuurder. De premie wordt dan berekend op basis van uw partner. Dit is dus een uitzondering waarbij het wel mogelijk is om de autoverzekering op naam van iemand anders te zetten. Wilt u dit doen? Start dan hier met het vergelijken van een autoverzekering.

Voor iemand anders de auto op naam laten zetten

Heeft iemand anders een auto gekocht, maar kan deze persoon zelf de auto niet op naam zetten en vraagt u dit te doen? Dat is niet mogelijk. De koper dient zelf aanwezig te zijn bij het op naam zetten van een kenteken. Voor de verkoper geldt dit niet. De verkoper van de auto hoeft niet aanwezig te zijn bij het overschrijven van een auto. Gaat het om een zakelijke auto? Dan geldt dit ook. Indien u de auto op naam van een rechtspersoon wilt zetten, bijvoorbeeld bij een kentekenloket. Iemand anders mag dit voor u doen, zodra u een eenmalige machtiging afgeeft. Let erop dat u dan ook een zakelijke autoverzekering afsluit.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt: