Autoverzekering opzeggen

Wilt u uw autoverzekering opzeggen? Dan heeft u in de meeste gevallen te maken met een opzegtermijn van bijvoorbeeld één maand. Ook willen verzekeraars vaak een schriftelijke bevestiging van de opzegging. Op deze pagina leest u alles over het opzeggen van een autoverzekering.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 7 mei 2021
Leon Schouten is directeur van Totaalbesparen.com en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 14 mei 2021

Op welke momenten kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

Er zijn verschillende redenen om de autoverzekering op te zeggen. Denk aan;

  • verkoop van de auto. Zorg er in dit geval voor dat u het vrijwaringsbewijs hebt en bewaard.
  • dat de verzekeraar de premie op enig moment met een onredelijk bedrag heeft verhoogd. De verzekerde mag de polis dan op ieder moment opzeggen.
  • u elders een goedkope autoverzekering gevonden heeft.
  • u niet tevreden bent met uw huidige verzekeraar
  • dat de verzekeringnemer is overleden.

Wat u moet weten voor het opzeggen van de autoverzekering

Het opzeggen van een autoverzekering is snel geregeld. In de voorwaarden van uw polis leest u of en welke opzegtermijn u heeft. Heeft u uw auto verkocht, dan kunt u de polis gewoon opzeggen. Bij een aantal verzekeraars regelt u dit zelf online, bij anderen telefonisch of schriftelijk.

Autoverzekering opzeggen en de opzegtermijn

Heeft u een autoverzekering afgesloten? Dan geldt er meestal een opzegtermijn van een maand. Heeft u een jaarcontract afgesloten, dan kunt u de verzekering na een jaar opzeggen. Dit kunt u dagelijks doen.

Heeft u een autoverzekering afgesloten tijdens een actie? Let dan goed op de looptijd van het contract. In sommige gevallen kiest u dan voor een meerjarig contract. Deze kunt u dan niet zomaar opzeggen.

Goed om te weten is dat een polis stilzwijgend verlengen wettelijk niet meer is toegestaan. Verzekeraars moeten u vooraf informeren over het doorzetten van uw polis. Wilt u dat niet, dan kunt u de autoverzekering opzeggen. U kunt dan elders een nieuwe autoverzekering afsluiten.

1 maand opzegtermijn

Nieuwe autoverzekeringen hebben tegenwoordig een contractduur van 1 jaar. Loopt de autoverzekering al langer dan 1 jaar? Dan wordt uw contract automatisch omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. Uw opzegtermijn is dan nog maar 1 maand.

Het Verbond van Verzekeraars heeft ervoor gezorgd dat verzekeraars een contract niet stilzwijgend mogen verlengen. Ze moeten u hier eerst van op de hoogte brengen. Dit geldt overigens alleen voor autoverzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Bekijk hier welke verzekeraars zijn aangesloten

Autoverzekering opzeggen zonder opzegtermijn

Sommige autoverzekeraars hanteren nadat het jaarcontract is afgelopen geen opzegtermijn. Loopt uw autoverzekering langer dan 1 jaar? Dan kunt u bij deze verzekeraars uw autoverzekering direct opzeggen. Controleer dit in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering, voordat u overstapt naar een andere verzekeraar.

Andere handige pagina's

Hoe zeg ik mijn autoverzekering op?

Om uw autoverzekering op te zeggen, moet u zelf actie ondernemen. Bij het wisselen van autoverzekeraar is er namelijk vaak geen opzegservice. Dat betekent dat de verzekerde zelf de verzekering op dient te zeggen. Bij de meeste autoverzekeraars kan dit tegenwoordig online. De verzekerde logt dan in op de klantenomgeving van de verzekeraar en geeft aan dat hij de polis op wil zeggen.

Bij sommige verzekeraars is digitaal opzeggen niet mogelijk. In dat geval dient de verzekerde een brief te sturen naar de verzekeraar. Er zijn online opzegbrieven te vinden. Houd rekening met opzegkosten van een paar euro tot 25 euro. Deze kosten staan niet vermeld in de voorwaarden, maar worden vaak verrekend bij de premieteruggave.

autoverzekering opzeggen

Vraag een nieuwe autoverzekering aan

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • Verbond van Verzekeraars
  • Rijksoverheid