Uitleg over autoverzekeringen

Hoewel verplicht voor iedereen die een auto op zijn of haar naam heeft staan, bestaat er nog wel eens onduidelijk over wat in te vullen wanneer autoverzekeringen vergeleken worden. Daarover leest hier meer.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 10 mei 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 10 mei 2021

Wat u moet weten over de autoverzekering

Bij het vergelijken en afsluiten van een autoverzekering komen er aardig wat termen langs waarvan het handig is om te weten wat hiermee wordt bedoeld. Bij het afsluiten van de verzekering dient gekozen te worden voor een bepaalde dekking en wordt het maandtarief mede gebaseerd op het aantal schadevrije jaren. Bent u inmiddels bekend met deze termen, dan kunt u direct besparen op uw verzekering door gebruik te maken van onze autoverzekering vergelijker.

Autoverzekering dekking

Allereerst dient u bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering te kiezen uit drie verschillende typen dekking, WA, WA beperkt casco of WA volledig casco (ook wel all risk). Een standaard WA verzekering is hierbij het wettelijk minimum en is dan ook de goedkoopste autoverzekering. Lees meer over de autoverzekering dekking.

Autoverzekeringen vergelijken

Door de verschillende autoverzekeraars te vergelijken bespaart u als consument tot 200 euro op jaarbasis door over te stappen van verzekering. Wilt u bekijken of er ook in uw geval een goedkopere autoverzekering beschikbaar is? Maak dan gebruik van onze verglijker en vergelijk autoverzekeringen.

uitleg over autoverzekeringen

Aanvullende dekkingen

Naast de standaard dekking kan gekozen worden uit verschillende aanvullende dekkingen. De aanvullende dekking is niet verplicht en kan optioneel worden toegevoegd aan de standaard dekking. De aanvullende dekkingen waaruit gekozen kan worden zijn de inzittendenverzekering, rechtsbijstandverzekering, pechhulp verzekering en de no-claim beschermer.

Inzittendenverzekering

Met een inzittendenverzekering zijn u en uw passagiers verzekerd tegen schade die wordt veroorzaakt ten gevolge van een ongeluk aan de persoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overlijden of blijvende invaliditeit. In deze gevallen maakt het niet uit wie het ongeval veroorzaakt heeft, de inzittendenverzekering keert altijd uit.

Rechtsbijstandverzekering

Bij een autoverzekering kunt u tevens een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Deze verzekering vergoedt eventueel gemaakte kosten die voortvloeien uit een juridisch conflict dat ontstaan is op basis van uw auto. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een ongeluk.

Een rechtsbijstandverzekering kan ook als aparte verzekering worden afgesloten. In dit geval liggen de kosten voor de verzekering lager dan wanneer deze wordt afgesloten als aanvullende verzekering. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten kan hier. Let er wel op dat u bij het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen de module verkeersongevallen selecteert.

Pechhulp verzekering

In sommige gevallen kan het handig zijn een pechhulp verzekering af te sluiten. Let er bij het afsluiten van deze aanvullende verzekering wel op dat pechhulp niet al standaard vergoedt wordt. Sommige autoverzekeringen bieden namelijk standaard al perchhulp. Ook wanneer uw auto nog onder de fabrieksgarantie valt, u lid bent van de ANWB of u al een andere vorm van pechhulp ontvangt, is het onnodig eenzelfde verzekering nogmaals af te sluiten.

Een pechhulp verzekering vergoedt de kosten die worden gemaakt bij pech. In eerste instantie zullen de kosten voor reparatie vergoedt worden en zal de auto ter plekke gerepareerd worden. Indien dit niet mogelijk is vergoeden de meeste pechhulp verzekeringen een vervangende auto voor korte duur.

No-claim beschermer

Een no-claim beschermer zorgt ervoor dat de verzekeringspremie niet plotseling oploopt na een ongeval. Dit is vooral handig wanneer u al een fors aantal schadevrije jaren heeft opgespaard. Uw aantal schadevrije jaren lopen echter wel terug na het veroorzaken van een ongeval. Wanneer u na gebruik van een no-claim beschermer dus overstapt naar een andere autoverzekering kunnen de kosten daar aardig oplopen.

Een no-claim beschermer kan over het algemeen alleen worden afgesloten bij een volledig casco of all-risk autoverzekering. Wanneer u in de maximale no-claim korting valt is het verder handig te weten dat veel autoverzekeraars in dit geval een standaard no-claim beschermer bieden. Let hier op bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.

Andere handige pagina's