Youngtimer regeling

De belastingdienst heeft voor ondernemers die in een auto van 15 jaar of ouder rijden een voordelige youngtimer regeling. Op deze pagina leest u alles over deze interessante regeling.
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 10 mei 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 10 mei 2021

Wat is de youngtimer regeling?

De youngtimer regeling is een tegemoetkoming van de Belastingdienst voor ondernemers die in een youngtimer rijden. Rijdt u in een youngtimer? Dan betaalt u slechts 35% bijtelling. Deze bijtelling wordt berekend over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde. Hierdoor is dit voor ondernemers financieel heel aantrekkelijk.

Youngtimer regeling voor ondernemers

Een youngtimer is een auto die minimaal 15 jaar en maximaal 25 jaar oud is. Na deze periode wordt de auto een oldtimer. Ook in 2021 kunnen ondernemers weer voordelig een youngtimer op zaak rijden. De youngtimer regeling blijft namelijk ook in 2021 van kracht. Dit houdt in dat u als ondernemer een youngtimer zakelijk kunt rijden tegen 35% bijtelling. Dat klinkt als een hoog percentage. Over een normale auto betaalt u immers slechts 22% bijtelling. Echter wordt deze 35% berekend over de huidge dagwaarde van de youngtimer. Dus niet over de catalogus waarde.

Rekenvoorbeeld:

U koopt een youngtimer met een aanschafwaare van 5.000 euro. U betaalt 35% bijtelling. Op jaarbasis is uw bijtelling dan €1.750.

Zet u deze bijtelling tegenover de bijtelling voor een standaard Volkswagen Golf met een nieuwwaarde van €25.000 en 22% bijtelling, dan bespaard u op jaarbasis €3.750 op de bijtelling.

Uiteraard kunt u alle kosten aan uw youngtimer verrekenen met de belastingdienst. Benzine, onderhoud, wegenbelasting en verzekering is aftrekbaar wanneer u zakelijk een youngtimer rijdt. Hoewel de bijtelling lager kan zijn indien uw youngtimer een lagere uitstoot heeft, is dit niet realistisch voor een auto die 15 jaar of ouder is. U kunt er dus vanuit gaan dat u de 35% bijtelling gaat betalen.

Youngtimer regeling

Andere handige pagina's

Voor- en nadelen van een youngtimer

Aan een youngtimer kleven zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel is dat u kunt kiezen voor een auto die destijds zakelijk niet te betalen was. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de BMW 7-serie of de Mercedes S-klasse. Omdat u nu de bijtelling betaald over de huidige waarde, zijn ook deze auto’s die eerder meer dan een ton kosten, gewoon zakelijk te rijden. Een ander voordeel is natuurlijk dat u een stuk goedkoper uit bent dan wanneer u een nieuwe auto op de zaak zet.

Een nadeel van een youngtimer is dat het om een oudere auto gaat. De auto ziet er vaak niet modern meer uit en de kans op problemen is een stuk groter dan bij een nieuwe auto. Het is daarom aan te raden om te kijken of u wellicht garantie kunt krijgen bij de aankoop van een youngtimer. Daarmee bent u in ieder geval voor een bepaalde periode verzekerd van een werkende auto.

Youngtimer verzekeren

Wanneer u een youngtimer heeft aangeschaft, moet deze verzekerd worden. Omdat u de auto zakelijk gaat rijden, dient u een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Onthoudt daarnaast dat de meeste verzekeraars auto’s met een nieuwwaarde van meer dan €80.000 niet verzekeren. Vooral de BMW 7-serie en de Mercedes S-klasse hebben al snel een hogere nieuwwaarde. In dit geval kunt u er nog voor kiezen een exclusieve autoverzekering af te sluiten. Heeft uw youngtimer een nieuwwaarde van minder dan €80.000? Dan kunt u overal een autoverzekering afsluiten.

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • Belastingdienst