Energie

We zijn steeds meer kwijt aan energie. Gelukkig hebben de meeste consumenten de weg gevonden naar de verschillende energievergelijkers die online beschikbaar zijn. Elk jaar stappen weer meer Nederlandse huishoudens over van energieleverancier. Volgens onderzoek van de ACM besparen huishoudens tot wel € 517,- op jaarbasis. Dat komt slechts gedeeltelijk door de welkomstkortingen. Het grootste deel van de besparing komt door de leveringstarieven die bij een vast contract nog steeds een stuk goedkoper zijn.

Energieleveranciers

Er zijn in Nederland meerdere energieleveranciers actief. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen producerende- en niet-producerende energieleveranciers. Niet elke energieleverancier wekt namelijk de eigen energie op. De meeste energieleveranciers maken gebruik van een constructie waarbij energie wordt opgekocht en vervolgens wordt doorverkocht aan de consument. Ook zijn niet alle energieleveranciers even groen. Zelfs wanneer u een duurzaam contract afsluit bestaat de mogelijkheid dat u sjoemelstroom geleverd krijgt. Kijk daarom altijd naar het stroometiket en vermijd energie opgewekt door middel van waterkracht, aangezien het daar het vaakst fout gaat.

energieDe Nederlandse energieleveranciers werken nauw samen waardoor een overstap van energieleverancier altijd naadloos geregeld kan worden. De energielevering wordt bij een overstap nooit stopgezet. Ook is het normaal dat uw nieuwe energieleverancier de overstap regelt bij uw oude energieleverancier. Het enige dat u merkt van de overstap is dat u een eindafrekening ontvangt en de incasso van de premies via een nieuwe energieleverancier verloopt.

De prijsverschillen tussen energieleveranciers zijn soms erg klein. In sommige gevallen scheelt dit op jaarbasis enkele euro’s. Wanneer u energie gaat vergelijken en u in een dergelijke situatie beland, kunt u onder andere kijken naar de leveranciers zelf. U kunt dan de keuze maken voor een energieleverancier die u bevalt. Hieronder ziet u een overzicht van alle energieleveranciers. Klik indien mogelijk op de naam van een energieleverancier voor meer informatie en een indruk van hoe duurzaam de leverancier is.

Energieprijzen

Energieprijzen, het liefst hebben we ze zo laag mogelijk. Jammer genoeg bestaat de energieprijs voor meer dan de helft uit belastingen. En dat gedeelte wordt alleen maar groter. Toch zijn de prijsverschillen op jaarbasis vaak aanzienlijk. Vooral met een hoog verbruik worden de verschillen tussen de energiecontracten erg groot.

De energieprijzen zijn op te delen in variabele tarieven en vaste tarieven. De variabele tarieven mogen tweemaal per jaar worden aangepast door de leverancier. Dat mag op 1 januari en op 1 juli. De variabele tarieven zijn sterk afhankelijk van de olieprijs over de afgelopen periode. Is de olieprijs omhoog gegaan? Dan kunt u er vanuit gaan dat ook de variabele tarieven gaan stijgen. Andersom geldt hetzelfde. Indien de olieprijs een stuk lager uitvalt, heeft dat meestal tot gevolg dat variabele tarieven verlaagd worden. Deze prijsverlagingen worden helaas vaak teniet gedaan door stijgende energiebelastingen.

Vaste tarieven worden dagelijks gewijzigd. Energieleveranciers gebruiken de vaste tarieven vooral om nieuwe klanten te werven. U kunt in combinatie met vaste tarieven vaak kiezen voor een welkomstkorting, cadeau of extra lage leveringstarieven. Gedurende de looptijd van het contract worden de kale energieprijzen niet gewijzigd. Toch kan het zijn dat ook de prijzen voor huishoudens met een vast contract omhoog gaan. Ook de vaste tarieven zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van energiebelastingen. Wanneer u meer gaat betalen met een vast contract, betaald u dus hoogstwaarschijnlijk weer meer energiebelasting.

Energieprijzen kunt u vergelijken op verschillende manieren. Het is aan te raden om gebruik te maken van een online energievergelijker waarbij u een vergelijking op maat kan maken. Dit is het geval wanneer u kunt berekenen wat een contract u gaat kosten op uw adres.

Energie aanbiedingen

Energiecontracten met welkomstkorting zijn nog steeds het meest populair. Toch gaan steeds meer mensen gebruik maken van een energie aanbieding. Vaak gaat het dan om een vast contract waarbij een cadeau of cadeaubon geleverd wordt. Vooral de energie aanbiedingen met een gratis tablet of shoptegoed zijn erg populair. In tegenstelling tot een welkomstkorting wordt een cadeau al bij het ingaan van het contract geleverd. Een welkomstkorting wordt pas aan het eind van de contractperiode verrekend op de eindafrekening. Toch bespaart u waarschijnlijk een stuk meer door een energiecontract met welkomstkorting af te sluiten. De energiecontracten met een cadeau bieden namelijk bijna allemaal energie tegen hoge tarieven. Daardoor betaalt u uiteindelijk het cadeau helemaal zelf. Op Totaalbesparen.com bieden wij u dagelijks een overzicht van de laatste energie aanbiedingen.

Duurzame energie

Duurzame energie wordt steeds populairder. En dat moet ook wel. De bedoeling is namelijk dat alle Nederlanders vanaf 2050 gebruik maken van duurzaam opgewekte energie. Wilt u nu alvast gebruik maken van duurzame energie? Dan bent u vaak maar enkele euro’s meer kwijt dan voor grijze energie. Let er wel op dat er verschillende soorten duurzame energie zijn. In het geval van gas gaat het dan vooral om co2 gecompenseerd gas. U krijgt dan grijs gas geleverd waarvoor ten compensatie enkele bomen geplant worden. In het geval van stroom zit het allemaal iets ingewikkelder.

In Nederland wordt aardig wat duurzame stroom opgewekt door windmolens en zonnepanelen. Toch leveren veel energiecontracten groene stroom afkomstig van biomassa of waterkracht. In deze gevallen gaat het niet om echt duurzame energie, maar om vergroende stroom. U betaalt hier meestal meer voor dan voor grijze stroom, maar de impact op het milieu is even groot. Indien u gebruik wilt gaan maken van duurzame stroom, kiest u voor stroom die in Nederland is opgewekt door windmolens of zonnepanelen. U bent er dan in ieder geval zeker van dat u niet betaald voor sjoemelstroom. Toch is het dan ook nog de vraag of u duurzame energie geleverd krijgt. Uw stroom is namelijk afkomstig van het net. En op het net wordt geen onderscheid gemaakt tussen duurzame stroom, grijze stroom en sjoemelstroom. Het is daarom belangrijk dat u kiest voor een energieleverancier die alleen investeert in duurzame energie. Indien u groene stroom afneemt bij een energieleverancier die investeert in een kolencentrale, schiet de natuur daar weinig mee op. Ook al gaat het op papier om groene stroom.

Handige informatie

Energie is een erg breed onderwerp. Op Totaalbesparen.com bieden wij verschillende informatieve artikelen en handige rekentools waarmee u zelf kunt berekenen wat u bijvoorbeeld kwijt bent aan uw stadsverwarming of wat uw gasregio is. Geregeld plaatsen wij nieuwe informatie op de website. Welke informatie wordt geplaatst is vooral afhankelijk van wat er momenteel gaande is in de energiewereld. Wilt u hiervan op de hoogte blijven? Lees dan ook ons energienieuws. Mist u informatie? Dan kunt u contact met ons opnemen.